Hartiat jumissa, mutta kannatti! Kun ei ole lunta, voi hyödyntää vapaa-aikansa muulla tavoin. Kävin keräämässä taas ison kasan risuja metsästä ja sain risuaitaa hieman korkeammaksi. Enää ei puutu kuin vajaa puoli metriä, niin avot. Katselin muunkinlaisia aitoja kirjastosta lainaamastani kirjasta. Löysinkin yhden kivan ja ajattelin heti kesän alussa kokeilla tien toiselle puolelle pihapiiriä rajaamaan.

Oli ihana olla metsässä. Löysin hirvien ja peurojen tekemän polun, joka johti metsäpurolle. Sen näki selvästi, kun yhtä ja samaa polkua on taivallettu. Ihan mukava tietää, että metsän eläimet saavat tällaista hyötyä metsästäni. Koivuja on valtavasti, taitaa suurin osa puista olla koivua. Ensi huhtikuussa alkaakin mahlanvalutuskokeilu. Yritän tehdä mahlasta simaa ja yhdistää muiden marjojen kanssa mehuksi. Kiinnostaisi myös hyödyntää ihan jatkojalostukseenkin asti. Mutta vähän kerrallaan.

Kissani nauttivat, kun olemme ulkohommissa. Niihin tulee ihan uutta virtaa, kun kulkevat kaikenlaisissa ulkohommissa mukana. Yksi kissoistani tulee aina mukanani postilaatikolle. Sitten nautitaan, kun olen ehtinyt vähän matkan päähän ja kisitellessäni kissa lähtee virtaviivaisena juoksemaan ensin kohti, mutta sitten tehdäänkin äkkinäinen mutka ja puuhun. Sieltä killitellään meikäläistä, että huomaatko. Pitää kehua ja sama ralli jatkuu taas.

Sain ensimmäistä kertaa joulukaljan onnistumaan. Nyt uskalsin tehdä uudeksivuodeksi isomman satsin. Sokeria vaan kunnolla, niin tulee ihan lapsuuden joulut mieleen. Lisäksi olen opetellut kotijuuston valmistusta. Piti tänään tehdä sitäkin, mutta piimää oli liian vähän. Täytyy huomenna hakea kaupasta lisää, niin uudenvuoden päivänä saa omatekoista juustoa. Siihen voisi yrittää yhdistää esim. persiljaa joukkoon väriä ja makua antamaan.

Tänään oli hyvä päivä, kun ei ollut liian kylmä, eikä tuullut. Huvitti lukea uutisista sääennustuksia, kun siellä niin uhotaan arktisella säällä ja miten etelä-Suomeenkin tulee 10 astetta pakkasta. No, meillä oli jouluna -15. Torppa on sellaisessa kohtaa metsän reunassa, että järveltä tuulee aina ja peltoa on siinä välissä. Vaikka näyttäisi siltä, että talo olisi hieman metsikön suojassa, niin eipä ole. Mittarissa on aina muutama aste enemmän pakkasta kuin muualla. Ei tarvitse mennä kuin 50 metriä, niin asteet muuttuvat. Enemmän vaan vaatetta päälle, niinhän sitä ennen vanhaankin tehtiin. Täytyy lähteä siitä ajatuksesta, että ei ole tarkoitus, että talvella ollaan kesäkuteissa sisätiloissa. Johan siitä talon sisäilma ja rakenteetkin huonontuvat. Meillä seinien ja lattioiden raoista vetää, sen tuntee pohkeissa, mutta sisämittari näyttää +18 - +21. Välillä sekin tuntuu olevan liikaa. Kun yöllä on noin +17, niin nukkuu todella hyvin. Olen kyllä tilkinnyt pellavaripeellä, mutta se auttaa vain vähän. Lisäksi olen laittanut kirpparilta ostamani räsymatot tuvan lattiaan niin, että peittävät lattian kokonaan. Sekin helpottaa vähän. Jaloissa villasukat ja Sauli-tossut, niin ei varpaat jäädy.

Odotan kevättä todella paljon ja sitä, että on valoisaa aikaa paljon. Ehtii tehdä kaikenlaista puutarhassa ja nyt, kun olen asunut täällä torpassa puolisen vuotta ja edelleen hengissä, niin tiedän, mitä kaikkea pitää keväällä tehdä ja missä järjestyksessä. Nyt talvella on mukava kahvikupin ääressä suunnitella ensi kevään ja kesän hommia. Toivottavasti saan rahaa säästymään, jotta pystyn rahoittamaan ne, mitkä on pakko hankkia muualta. Aika näyttää. Joka tapauksessa...

 

 

                                    IMG_1367.jpg

                           Rauhaa ja Levollisuutta Uuteen Tulevaan Vuoteen!