Syksy tuli rytinällä ilman sadetta. Yhtenä päivänä vaan hups ja puut pudottivat loputkin lehtensä. Maisema tuntui hetken aika paljaalta ja karulta, kun oli tottunut vehreyteen ja puiden lehtien antamaan suojaan. Nyt olo on kuin olisi tarjottimella eri suuntiin. Piti alkaa kovalla tohinalla syyspuuhiin. Sain kasvihuoneen tyhjättyä ja laitoin pressun sen päälle suojaksi pakkasia vastaan. Toivottavasti muovi ei mene rikki, jos tulee kovat pakkaset.

Rakastan haravoimista ja olenkin haravoinut lehtiä kasoihin, joista saan kompostiin täytettä. Sitten ei muuta kuin odottelemaan lunta. Sitä saisi tulla kerralla kunnolla, jotta saisin kuivaa ja kevyttä lunta lapioitua talon ympärille sokkelin suojaksi. Saisi siitäkin eristystä viimaa vastaan.

Kävi niin, että havaitsin kammarin takan hieman haljenneen pystysuunnassa pesän suuluukun yläpuolelta ja siitä ylöspäin. En uskalla polttaa puita, kun saattaapi olla, että tulee savut sisälle. Nyt on ollut patterit käytössä, mutta ei kauan, koska menee sähköt. Tulenkin elämään mielenkiintoisia aikoja, kun pitäisi elää opiskelijan tuloilla, joista pitäisi tekaista uusi takka, kamiina tai takkasydän jo olemassa olevaan takkaan. Ei auttanut muu kuin ruveta keikkatöihin opintojen ohella. Se tietää sitä, että koti tulee olemaan käytössä vain ilta-aikaan ja lähinnä nukkumispaikkana. Pakko tienata rahaa, että saa jostain lämmönlähteen. Myös tuvan puuhella tarvitsisi ensiapua. Olen yrittänyt ja yrittänyt lämmittää hormia, jotta pesän tuli pääsisi palamaan oikeaoppisesti, mutta ei. Taitaa kestää taas ikuisuuden, että piippu alkaa vetämään. Olen putsannut hellan ja koettanut polttaa vain vähän kerrallaan. Kuulin, että irralliset puuhellat ovat kovia savuttamaan. Täytyy vaan jaksaa yrittää.

Sitten pääsenkin saunaan. Kiuas on myös tapaus sinällään. Se protestoi lämmittämistä vastaan kaikin tavoin, mutta, kun sen saa syttymään ovat löylyt maailman parhaat. Ei vain aina jaksaisi taistella pitkiä aikoja. Eli rahaa pitää ansaita myös uutta kiuasta varten. Lisäksi betonilattia ei ole paras mahdollinen veden vastaanottaja. Olen suunnitellut, että saunaan voisi rakentaa betonilattian päälle koolingit ja lattiapaneelit, jotka viettävät keskellä menevään kouruun, joka taas viettää seinää kohden, josta vesi ohjautuu seinän läpi menevästä eristetystä putkesta ulos saunan ulkopuolelle. Tämä homma on ensi kevään ja kesän juttuja.

Onneksi olen saanut muutaman kuistin lattialankun kuivatettua ja asennettua paikoilleen. Sanomalehdet lattialankkujen alla ajavat hyvin asiansa. Ajattelin asentaa loppuja lankkuja tulevana viikonloppuna samalla kerraten puuvartisia kasveja ja perennoja, rikkakasveja ja maalajeja. Ensi maanantaina olisi näyttötutkinto syypuuhista ja silloin pitäisi tietää myös kaikki tähänastiset opiskellut ja tentityt kasvit, puut ja pensaat, niiden latinankieliset ja suomenkieliset nimet sekä yhdistäminen oikeaan kasviin.

Naapuri oli nähnyt karhun muutama päivä sitten suolla ei niin kaukana meikäläisen torpalta. Aamuisin, kun olen lähtenyt puoli seitsemän aikaan liikenteeseen, on ollut jännä mennä taskulampun valossa torpalta autolle. On ollut todella pussipimeää, joten askellus on ollut reipasta lampun kajossa. Veikkaanpa, että karhu pelkää meikäläistä enemmän kuin minä karhua.

Sain kuvattua videolle kurkien lähdön muuttomatkalle. Oli mielenkiintoista seurata, miten kurjet ensin pyörivät ilmassa ja rakensivatt pikkuhiljaa auramuodostelmaa, kunnes auran muodostuttua lähtivät suureen ääneen tiedottaen päämäärätietoisesti kohti uusia paikkoja.Hieman tuli haikea olo, kun tietää, että menee muutama kuukausi, että ne palaavat jälleen. Tuntui siltä, että koko luonto valmistautui kylmyyteen ja koleuteen vaikenemalla ja menemällä säästöliekille. Jotenkin tuntuu siltä, että itsekin menee säästöliekille tai jonkinasteiseen horrokseen muutamaksi kuukaudeksi. Fyysinen puoli toimii, kun pitää toimia, mutta mieli on säästöliekillä ja odottaa, että päivä alkaa taas pidentyä, vaikka päivä on alkanut lyhentyä ja lyhenee vielä entisestään. Kaksi ja puoli kuukautta pitää odottaa ennen kuin päivä alkaa pitenemään. Olen jo monen vuoden ajan alkanut seurata heti joulun jälkeisellä viikolla päivien kestoa ja olen ilokseni havainnut, että erityisesti iltaisin aurinko laskee hieman myöhemmin kuin edellisenä päivänä. Minulle joulu on välivaihe ja eräänlainen taitekohta, jonka jälkeen alkaa kevään odotus ja kevätpuuhien suunnittelu.


                                         Ruska.jpg